[...] że organizm będzie starał się w „obronie” zatrzymać płyny. Wszystko to w efekcie może prowadzić do obrzęku /opuchnięcia twarzy. Odpoczynek jest bardzo ważny Niedostateczna ilość snu może sprawić, że będziesz jeść więcej, szczególnie jeśli zamierzasz siedzieć po nocach. Podjadanie w nocy nie tylko zwiększa spożycie kalorii, ale także zaburza [...]
[...] inicjatywę. Przejdź na weganizm we własnym tempie To od Ciebie zależy, czy chcesz zmienić sposób odżywiania natychmiast, czy stopniowo. Być może wolisz powoli zwiększać ilość roślinnych posiłków w tygodniu. Wszystko zależy od Ciebie. To Ty masz się czuć komfortowo. Zadbaj o zaopatrzenie w swojej kuchni Wypełnij swoje kuchenne szafki [...]
[...] większą ekspresję czynnika przeciwzapalnego. Spożycie białka serwatkowego i kurkuminy zwiększało stężenie związków stanowiących ochronną barierę w ustroju oraz zmniejszało ilość produktów karbonylowanych białek (wysoce niekorzystnych). Jakie to ma znaczenie? Odkładanie się zmodyfikowanych białek w komórkach może prowadzić do rozwoju wielu [...]
[...] CT Fletcher-a, który znany jest z ciężkiego podejścia do treningu siłowego, gdzie nie ma miejsca na wymówki. Trening Uginanie przedramienia z hantlem na modlitewniku 2x max ilość powtórzeń https://www.youtube.com/watch?v=DoCWeUBA0Gs Wyciskanie francuskie 4x max ilość powtórzeń https://www.youtube.com/watch?v=YbX7Wd8jQ-Q Uginanie typu T 2x max [...]
Nie ulega wątpliwości, że depresja jest chorobą, która powoduje znaczne obniżenie nastroju (afektu), co wpływa na wszystkie aspekty życia społecznego. Praca zawodowa, rodzina, hobby, nie mają wtedy większego znaczenia, a osoba chora zaczyna pogłębiać swoje smutki. Proces wyjścia z choroby bywa trudny i konieczne jest działanie wieloetapowe, które [...]
Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]
[...] deserów, ale nie tylko. Arborio, loto, carnaroli - ryż ten idealnie nadaje się do potrawy włoskiej risotto, po ugotowaniu ziarna ryżu sklejają się ze sobą ze względu na dużą ilość skrobi wytwarzanej podczas gotowania. Ryż kleisty - jest to odmiana ryżu krótkoziarnistego, po ugotowaniu wykazuje właściwości mocno kleiste, z tego względu świetnie [...]
[...] C: 48.3 mg, błonnik: 0.13 g , naringina: 39.6 mg, woda – waga 127 g, energia: 0 kcal, woda 127 g, witamina C: 0 mg, błonnik: 0 g , naringina: 0 mg. Wyniki: łączna ilość (gramów) spożywanej żywności nie zmieniła się, jednak dodatki miały mniejszą gęstość energetyczną, dlatego całkowita podaż energii zmniejszyła się o 20-29% w stosunku [...]
[...] peptydu natriuretycznego i wysokowrażliwej troponiny Interpretacja danych Cytokiny prozapalne, jak sama nazwa wskazuje, mogą oznaczać toczący się stan zapalny. Ich ilość silnie i przejściowo rośnie po wysiłku fizycznym (np. stężenie IL-6, TNF-alfa). Leukocytoza wskazuje na chorobę, infekcję, stan zapalny, martwicę tkanek lub białaczkę. [...]
[...] gotowanych ziemniaków jest: 62 kcal, 0.2 g tłuszczu, 1.8 g białka, 17 g węglowodanów (różni autorzy podają różne dane, więc należy wziąć poprawkę, szczególnie jeśli chodzi o ilość węglowodanów). Dla porównania: 100 g ryżu brązowego (gotowanego) ma 28.4 g węglowodanów oraz 143 kcal, 100 g chleba typu „graham”, dostarcza 49.4 g [...]
[...] postrzega jedzenie jako źródło energii. Myśli o jedzeniu w kategoriach makroelementów (białka, węglowodanów i tłuszczów). Wszyscy “siedzący w temacie” znają ilość makroskładników na każdy dzień i zrobią wszystko, aby osiągnąć swój cel. Nawet jeśli jedzą już piąty raz w ciągu dnia ten sam, często jałowy posiłek. Nie ma znaczenia, [...]
Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]
Budowanie masy mięśniowej dla niektórych osób jest znacznym wyzwaniem żywieniowym. Ilość kalorii, jaką osobnicy o szybkiej przemianie materii muszą dostarczyć w ciągu doby, czasem przerasta ich możliwości konsumpcyjne, sprawiając, że na samą myśl o kolejnym posiłku robi im się niedobrze. Jakie produkty wyróżniamy Batony proteinowe dzielimy [...]
[...] zyskując zdrowie i dobrą formę. Problem pojawia się wtedy, gdy osoba, która dopiero opuściła box i nagle postanowił odwzorować swój trening na siłowni. Pozajmowana spora ilość akcesoriów oraz powierzchni to domena zagubionego crosfittera. Nie jest to kwestia tego, że jego system treningowy jest zły, jednak powinien szanować prawo innych do [...]
[...] w potrawach, czy deserach. Atrakcyjne połączenia smakowe oraz „maślankowa” konsystencja mogą pomóc zapomnieć o tradycyjnych słodyczach w ciągu dnia i dzięki temu ograniczyć ilość spożywanych kalorii oraz dostarczyć do organizmu wysoce odżywcze białko. Warto zaznaczyć, że objętość przygotowywanych z użyciem NUTLOVE PROTEIN SHAKE posiłków jest [...]
Kiedy nadchodzi kalendarzowa wiosna, to wielu z nas z niecierpliwością wygląda tych cieplejszych, słonecznych dni. Mamy dosyć kurtek, czapek, zmarzniętych palców. Kiedy wychodzi słońce, to aż chce się spędzać więcej czasu na dworze. Na drogach widać coraz więcej rowerzystów, biegaczy, spacerowiczów, a także "czuć grillowiczów". Podsumowanie Jak [...]
Przekąski towarzyszą nam niemal każdego dnia. I choć się przed nimi bronimy, uważając, że są to zbędne kalorie, to każdy z nas po nie sięga w różnych sytuacjach. Zaraz po przebudzeniu planujemy, jakie przekąski kupić w drodze do pracy – by dodać sobie energii, gdy poranna motywacja osłabnie. Po południu chętnie sięgamy po kawę z ciastkiem, żeby [...]
Twoje ciało potrzebuje czasu na regenerację po treningu, niezależnie od tego, czy jest to trening siłowy, czy wytrzymałościowy. Czasami nasze parcie na trening i kształtowanie sylwetki jest tak duże, że całkowicie zapominamy o czymś takim jak odpoczynek. A to błąd. Podsumowanie Niezależnie od tego, czy jesteś mężczyzną, czy kobietą, Twoje [...]
[...] soli, ale nie są to też ogromne ilości. W 100 g produktu znajduje się 3,7 g białka, zatem cały słoiczek zawiera go 14 g. Jak na danie roślinne jest to całkiem przyzwoita ilość. W Chili sin carne jest bardzo mało tłuszczu i niewielka ilość węglowodanów. I tak jak wcześniej wspominałam, jeśli chcemy nieco zwiększyć kaloryczność, warto zjeść [...]
Słyszałeś kiedyś o takim skrócie jak WHR? Jest to stosunek obwodu talii do bioder. Mówi on wiele o Twoim zdrowiu i ryzyku chorób, takich jak cukrzyca typu 2, niewydolność serca, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Okazuje się, że jest to istotniejszy wskaźnik, niż popularny wskaźnik masy ciała BMI. W przypadku BMI mamy do czynienia ze [...]